- Magneettimedia - https://magneettimedia.com -

Lihaa laboratoriosta

The New Yorker lehti kirjoittaa uusimmassa numerossaan laboratoriossa valmistetun lihan tulevaisuuden näkymistä.

Keinoliha valmistetaan laittamalla muutamia soluja ravintoseokseen, jolloin ne alkavat monistua. Haasteena onkin saada solut kopioitumaan biohajoavan alustan päälle ja suunnitella verisuonisto, jonka avulla liha pysyisi elossa.

Keinolihan kehittäjät väittävät tuotteensa olevan jopa terveellisempää kuin tavallinen liha, koska laboratoriolihaan voisi lisätä esimerkiksi terveellisiä omega 3-rasvahappoja. Muita perusteluja ovat keinolihan ympäristöystävällisyys ja eläinten kärsimysten väheneminen.

Tähän mennessä eläimetöntä lihaa on onnistuttu valmistamaan ainoastaan Hollannissa, joka on muodostumassa laboratoriolihan ”Piilaaksoksi”. Valmistetut määrät ovat kuitenkin olleet niin pieniä, ettei järkevää makutestiä ole pystytty tekemään. Suurin este laboratoriolihan etenemiselle on tiedemiesten mukaan riskirahan ja kokeilevien pienyrittäjien vähyys.

Jos pienikin osa kuluttajista alkaisi suosia keinolihaa, liiketoiminnasta voisi tulla hyvinkin kannattavaa, sillä pelkästään USA:ssa liha-alan liikevaihto on noin 150 miljardia dollaria.

Uutisesta kertoi Tekniikka&Talous.