- Magneettimedia - https://www.magneettimedia.com -

Peppi Pitkätossun kuunteleminen aiheutti rikosilmoituksen Ruotsissa

Ruotsissa pyritään olemaan niin ”vapaamielisiä”, että se voi johtaa joskus farssimaisiin tilanteisiin, jotka saavat vielä ahdasmielisiä piirteitä.

Boråsilaisen päiväkodin esikouluikäiset [1] lapset vierailivat syyskuussa paikallisessa kirjastossa, jossa he kuuntelivat CD-levyltä Peppi Pitkätossun seikkailuita. Kirjastossa samaan aikaan käymässä ollut henkilö kuuli järkytyksekseen Peppi-tarinassa kerrottavan ”neekerikuninkaasta” ja siitä, miten ”neekerit” pukeutuvat. Peppi Pitkätossun isä tunnetaan Peppi-tarinoissa muiden muassa neekerikuninkaana.

Pöyristynyt kirjaston asiakas teki poliisille ilmoituksen asiasta epäasiallisena ja kiihotuksena kansanryhmää vastaan. Lisäksi mielensä pahoittaja huomautti päiväkotilapsien joukossa olleen monien etnisten ryhmien edustajia.

Poliisi ei kuitenkaan katsonut tarpeelliseksi ryhtyä toimenpiteisiin asian suhteen, sillä kirjastokin oli jo tässä vaiheessa hävittänyt teokset listoiltaan.

Päiväkodin johtajan Marie Gerdin mukaan välikohtaus oli masentava. Oletin kirjaston aineiston olevan sopivaa lapsille, hän kommentoi.

Viime kesänä Tukholman eteläpuolella sijaitseva Botkyrkan kunta ilmoitti kirjastojen polttavan ”rasistista kieltä” sisältävät kirjat [2]. Näiden joukossa oli myös Peppi Etelämerellä-lastenkirja.

Markku Juutinen

 

Käytetyt lähteet:

https://www.expressen.se/gt/pippi-sagan-polisanmaldes-efter-forskolans-sagostund/ [1]

https://mitti.se/nyheter/krishanterar-josefssons-sommarprat/?omrade=hela-stockholm [2]