Savusaunassa aika pysähtyy

Yleinen savusauna lämmitetään Alavieskan Linnakalliolla kaksi kertaa viikossa. Iso Magneetin toimittaja tutustui savusaunan tunnelmaan.

Mieto savun tuoksu tulvahtaa nenääni ja kuuma, erittäin kostea ilma pyyhkii miellyttävästi ihoani, kun istahdan elämäni ensimmäistä kertaa savusaunan pikimustille lauteille.

Yleinen savusauna Alavieskan Linnakalliolla lämmitetään säännöllisesti kaksi kertaa viikossa. Kuka tahansa voi istua seuraan: uima-asuissa löylyyn mahtuvat miehet ja naiset yhtä aikaa.

Nyt lauteet ovat täynnä uimahousuisia miehiä.

Miehet raatailevat keskenään niitä näitä, nauravat, kertovat juttuja, heittävät löylyä ja vähän väliä astelevat ulos. Avantoon.

Miehet ovat saunan vakioasiakkaita. Monet heistä käyvät savusaunassa kaksi kertaa viikossa, toiset harvemmin. Uskollisimmalla saunojalla on juuri tullut täyteen 11 vuotta säännöllisiä käyntejä.

Mikä saa heidät vaivautumaan tänne joka viikko monen kymmenen kilometrin päästä, ja vielä kiusaamaan itseään avannon kylmällä vedellä?

Avantoa ja saunaa omaa kehoa kuunnellen

Viisitoista vuotta sitten Linnakallion yrittäjä Kosti Nahkala rakensi ensimmäisen savusaunan, jota alkoi lämmittää säännöllisesti. Nykyinen viisivuotias sauna on jo neljäs.

– Savusaunan keskimääräinen käyttöikä on kuusi vuotta. Ne tahtovat palaa, Nahkala kertoo.

Vuosikausia savusaunoja harrastanut Nahkala on kehittynyt savusaunaekspertiksi. Pelkästään kiukaan kivien kokoaminen on oma taiteen lajinsa.

– Vaihdan kivet kiukaaseen kaksi kertaa vuodessa. Vaihdon jälkeen testaan, toimiiko kiuas. Jos ei toimi, ladon kivet uudelleen.

Linnakallion saunan vieressä on kirkasvetinen lampi, johon vesi pulppuaa lähteistä. Saunojalle kuuma savusauna ja avanto täydentävät toisiaan. Muutaman tunnin saunomissession aikana saunoja ehtii käydä vedessä jopa kuusi kertaa. Avannon jälkeen vetäydytään hetki terassilla.

– Paras hetki koko illassa on se, kun on juuri tullut avannosta ja lämpenee terassilla, kehuvat miehet.

Tunnin saunomisen jälkeen, tullessani kolmatta kertaa vedestä, huomaan miesten puhuneen totta.

– Tässä hommassa olennaista on kuunnella omaa kehoa ja päättää sen mukaan, missä vaiheessa lähtee saunasta ja menee veteen, kertoo konkarisaunoja Veikko Hieta Kalajoelta.

Savusauna lämmitetään rakkaudella

Savusauna on kertalämmitteinen, eli sitä ei lämmitetä löylyjen aikana. Lämmityksen aikana savu kiertää saunan sisällä ja tulee hitaasti ulos juuri oikeisiin kohtiin tehdyistä räppänöistä.

Savusaunan puolitoista kuutiota kiviä sisältävä kiuas lämmitetään huolella ja ajan kanssa.

– Lämmitän saunaa viitisen tuntia. Lämmityksessä pitää olla sydän mukana, jotta löylyistä tulee hyvät, Nahkala selittää.

Nahkala itse on yksi oman saunansa vakioasiakkaita.

– Savusauna on rauhoittumisen hetki. Saunassa meillä vallitseekin kirjoittamaton sääntö, ettei työasioista puhuta.

Kosteassa pimeässä istuessa aika pysähtyy. Ikivanha suomalainen perinne tuntuu olevan vahvasti läsnä: savupirtin tuoksu, hikinen pimeys, saunan alkukantainen rahvaanomaisuus. Samanlaista tunnetta ei tavallisessa, edes puilla lämmitettävässä, saunassa saavuta.

Suomalaisessa talonpoikaiskulttuurissa sauna on ollut pyhä. Savusaunassa on puhdistauduttu yhdessä, siellä on synnytetty lapset ja palvattu kinkut. Säännöllisesti tulikuumaksi lämmitetty sauna oli huushollin puhtain paikka.

– Savusaunalla haluan välittää ja vaalia Linnakallion periaatteita: rauhoittumista, kiireettömyyttä, oman kehon kuuntelemista. Savusaunaa ei voi lämmittää kiireellä, eikä siellä käydä kiireessä.

Useiden avantopulahdusten ja lempeiden löylyjen jälkeen olo on lämmin, pehmeä ja rentoutunut. Savusaunassa arki unohtuu takuuvarmasti.

Avantouinti lievittää stressiä

• Säännöllisellä avantouinnilla on lukuisia terveysvaikutuksia:

– lievittää stressiä

– parantaa kylmänsietokykyä

– laskee verenpainetta

– lisää ihon kimmoisuutta

– hidastaa solujen vanhenemista

– kohentaa mielialaa

– ihon pintaverenkierto paranee

• Kylmäkaraisun terveysvaikutuksia tutkineen dosentti Pirkko Huttusen mukaan terveysvaikutukset johtuvat kylmän aiheuttamasta hormoniruiskeesta.

• Talviuimarien oman kokemuksen mukaan kylmä kylpy parantaa myös vastustuskykyä: flunssan uhatessa uimarit hyppäävät avantoon. Flunssa menee sillä ohi.

• Lisätietoa avantouinnista ja saunoista www.sauna.fi ja www.avantouinti.fi.

Lue lisää:

Yleisessä saunassa vaalitaan tasa-arvoa ja yhteisöllisyyttä

3 kommenttia

  1. kuulostaa rentouttavalta! pitääpä ottaa ja kokeilla joku viikonloppu..

    Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat