Melatoniini ruoasta parantaa unta luonnollisella tavalla

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kehon tuottama melatoniini auttaa meitä nukkumaan paremmin, mutta tulokset melatoniinilisävalmisteista ovat olleet pettymys. Useilta on kuitenkin jäänyt huomaamatta, että tietyissä ruoissa on melatoniinia luonnollisessa muodossa, jonka on osoitettu nostavan veren melatoniinipitoisuutta luonnollisesti ja auttavan merkittävästi unen laatuun.

Useat tutkimukset ovat havainneet yhteyden korkeampien melatoniinipitoisuuksien ja helpomman nukahtamisen välillä, mutta näissä tutkimuksissa on havainnoitu vain kehon itse tuottamaa melatoniinia. Käpyrauhanen stimuloi melatoniinin tuotantoa illan pimetessä, mikä auttaa nukahtamaan melatoniinin hidastaessa aineenvaihduntaa.

Ikääntyessämme ja erityisesti stressin lisääntyessä kehomme kyky tuottaa melatoniinia hiipuu. Tämä voi johtaa lopulta krooniseen unettomuuteen, joka voi aiheuttaa iän myötä lukuisia terveysongelmia, sillä unen vähyyden ja laadun heikkenemisen on havaittu liittyvän useisiin kroonisiin ongelmiin, väsymyksestä dementiaan.

Ovatko melatoniinilisävalmisteet turvallisia ja tehokkaita?

On ilmeistä, että synteettinen melatoniini – joko laboratoriovalmiste tai lehmän virtsasta johdettu – ei tuota samoja vaikutuksia ihmisessä, kuin kehon itse sisäisesti tuottama melatoniini. Joidenkin tutkimusten mukaan synteettinen melatoniini voi auttaa hieman palauttamaan unirytmiä, jos se on sekaisin esimerkiksi vuorotyön tai aikaerorasituksen vuoksi.

Unilääkkeenä tai unen laadun parantajana synteettinen melatoniini on kuitenkin pettymys. Eräiden tutkimusten mukaan, kuten Dement & Vaughan (1999), synteettinen melatoniini voi ehkäistä nuorten pituuskasvua sekä aiheuttaa lukuisia sivuoireita, kuten huimausta ja päänsärkyä.

Lisäksi lisävalmistemelatoniinin tehokkuus unen parantajana on kyseenalaista. Albertan yliopiston kattavassa tutkimusten arvioinnissa Yhdysvaltojen sosiaali- ja terveysministeriölle (Buscemi 2004) käytiin läpi yhteensä 932 melatoniinitutkimusta vuodesta 1999, joista vain 132 hyväksyttiin selvien tulosten ja kunnollisten tutkimuskäytäntöjen ansiosta. Tutkimusten analyysissä pääteltiin melatoniinilisävalmisteen olevan:

  • Tehoton useimpien ensisijaisten unihäiriöiden hoitoon
  • Tehoton useimpien toissijaisten unihäiriöiden hoitoon
    • Ei vaikuta toimivan vuorotyön ja aikaerorasituksen aiheuttamiin unihäiriöihin

Eräät luonnonantimet tarjoavat luonnollisen melatoniinin lähteen

Vähälle huomiolle on jäänyt se tosiasia, että tiettyjä luonnonantimia syömällä voi lisätä veren melatoniinipitoisuutta. Esimerkiksi Thaimaan Khon Kaen yliopistolla on havaittu eräiden trooppisten hedelmien nostavan luonnollisella tavalla kehon melatoniinia. Tutkijat käyttivät vaihtovuoroistutkimuksessa 30 tervettä ihmistä, joilla testattiin melatoniinipitoisten trooppisten hedelmien vaikutusta kehon melatoniinipitoisuuteen. Tutkijat testasivat kuutta hedelmää vuoron perään aina viikon ruokavaliolla kerrallaan, jota seurasi viikon huuhtelujakso. Näiden kuurien aikana tutkijat analysoivat potilaiden virtsasta MT6-pitoisuuksia (6-sulfatoksimelatoniini), joka toimii markkerina veren melatoniini-pitoisuudelle. Jokaiselle hedelmälle mitattiin omat pitoisuudet ja parhaiten MT6-pitoisuuksia nostivat ananas (+266 %) ja banaani (+180 %) sekä appelsiini (+47 %). Muut hedelmät nostivat myös melatoniinipitoisuutta, mutta vähemmän.

Muita ruokia, jotka tarjoavat melatoniinia turvallisesti

Muiden tutkimusten mukaan muun muassa hapankirsikka (Prunus cerasus) voi parantaa unen laatua. Kansainvälisen tutkijaryhmän tutkimuksen mukaan hapankirsikkamehun juominen viikon ajan pidensi unta keskimäärin 34 minuuttia yötä kohden – nopeuttamalla nukahtamista – ja paransi nukkumisen tehokkuutta noin 5 – 6 % (nukkumisen tehokkuus = unen pituus / sängyssä vietetty aika).

Kuten Thaimaan tutkimuksessa, myös kirsikkamehun juominen nosti luonnollisella tavalla MT6-pitoisuutta, ilman muita lisävalmisteita tai synteettistä melatoniinia.

Muita melatoniinia lisääviä ruoka-aineita ovat kaura, ohra, maissi, riisi, inkivääri, tomaatit, banaanit ja mangostani.

Alkuperäinen artikkeli: http://www.greenmedinfo.com/blog/food-sourced-melatonin-provides-natural-way-help-sleep

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat