Sillä sipuli!

Silppua sipulit ravinnoksi, mausteeksi ja lääkkeeksi.

Ruoka- ja lääkekäyttö eri sipulilajeilla on ollut kutakuinkin samanlainen. Meille tuttuja sipulilajeja ovat keltasipuli, valkosipuli, ruohosipuli ja punasipuli. Sipuleista lääkinnällisin ja voimakkain on valkosipuli; se tehoaa sekä kroonisiin että akuutteihin vaivoihin. Valkosipuli on erinomaista sydän- ja verisuonitaudeissa, verisuonten kalkkeutumisen ehkäisyssä sekä korkeassa verenpaineessa.

Muut sipulit toimivat valkosipulin tapaan, mutta vaikutukset ovat heikompia. Mitä voimakkaampi maku sipulissa on, sitä tehokkaampi on sen vaikutus. Sipulien voima perustuu osittain niiden bakteereita, viruksia ja sieniä torjuvaan vaikutukseen. Näin kertoo kasvitieteilijä, filosofian tohtori, professori Sinikka Piippo Helsingin yliopistosta. Häneltä on keväällä ilmestynyt kirja Elinvoimaa mausteista (Minerva Kustannus Oy/2011), jossa selvitetään kattavasti myös sipuleiden terveysvaikutuksia.

Lääkinnällisin sipuli on valkosipuli, jota viljellään yleisesti pohjoisella pallonpuoliskolla. Professori Sinikka Piippo kertoo, että valkosipuli alentaa korkeaa verenpainetta.

-Verenpaineen aleneminen perustuu valkosipulin aiheuttamaan verisuonien laajentumiseen ja sydämen lyöntinopeuden hidastamiseen. Valkosipuli rentouttaa sydäntä ja sileää lihaksistoa.

Valkosipuli on aspiriinin veroinen.

-Valkosipuli ohentaa verta ja ehkäisee verihiutaleiden kokkaroitumista, joten sitä voi käyttää aspiriinin asemasta. Se vähentää verisuonten kalkkeutumista ehkäisten myös sydänkohtauksia.

Valkosipuli parantaa verenkiertoa.

-Ääreisverenkierron parantuminen edistää aivojen verenkiertoa sekä hapensaantia katkokävelyssä.

-Valkosipuli saattaa myös parantaa verenkiertovaivoista johtuvaa muistin huononemista. Tällä tavoin valkosipuli hillitsee ikään liittyviä verisuonimuutoksia, kiteyttää Sinikka Piippo.

Valkosipuli pitää aisoissa myös veren korkeaa kolesterolia.

-Valkosipuli estää kolesterolisynteesiä ja laskee kokonaiskolesterolia 6-12 % ja triglyseriditasoja 8-27 %. Terveillä henkilöillä 5 grammaa tuoretta valkosipulia päivittäin, kolmen kuukauden ajan, pienentää kokonaiskolesterolia 13 % ja triglyseridejä 25 %, selvittää Piippo.

Valkosipuli nostaa HDL-arvoa ja estää LDL-kolesterolin hapettumista. Sen parantava vaikutus rasva-arvoihin on selvempi kuin sen vaikutus muihin sydän- ja verisuonitautia ehkäiseviin tekijöihin.

Valkosipuli estää valtimoiden sileän lihaksen vaurioita ja pitää ne joustavina.

-Valkosipulista on hyötyä laskimovaivoihin, suonikohjuihin ja peräpukamiin. Valkosipuli saattaa hidastaa myös Alzheimerin tautiin liittyvien amyloidilaatojen kerääntymistä aivoihin.

Valkosipulin allisiini ja muut rikkiyhdisteet kilpailevat insuliinin kanssa maksassa.

-Tämä johtaa vapaan insuliinin lisääntymiseen veressä. Valkosipuli auttaa haiman insuliinituotannossa ja lisää insuliiniherkkyyttä. Se alentaa myös verensokeria ja saa rasvan lähtemään elimistössä liikkeelle painonhallitsijoiden iloksi, Sinikka Piippo kertoo.

Valkosipulilla on ilmeisesti puolustusmekanismia stimuloiva vaikutus, sillä se lisää mm. valkosolujen tuotantoa veressä.

-Valkosipuli lisää ihmisen omia puolustusmekanismeja, jotka toimivat esimerkiksi myrkkyjä, lisäaineita ja raskasmetalleja vastaan.

-Valkosipulin syöminen torjuu bakteereita verestä ja virtsasta sekä poistaa elimistöstä kuonaa ja myrkkyjä. Allisiini ja ajoeeni tuhoavat bakteereita, joihin jotkut antibiootit eivät tehoa.

-Valkosipuli torjuu myös helicobakteeria, jolla on yhteys mahahaavan ja – syövän syntyyn. Torjuttujen listoille pääsevät myös bakteerit, kuten giardia, salmonella ja listeria.

Valkosipuli ehkäisee Piipon mukaan myös tehokkaammin hiivasienitulehdusta (Candida albicansin aiheuttamaa) kuin yleensä sienilääkkeet.

Valkosipulin syömisen jälkeen saattaa nousta hiki pintaan.

-Valkosipuli on limaa irrottavaa ja se helpottaa usein astman, heinänuhan ja muiden allergioiden oireita. Se ehkäisee ja helpottaa kurkkutulehduksia, yskää ja vilustumista sekä lyhentää flunssan kestoa. Iensairauksia voi ehkäistä pureksimalla raakoja valkosipulin kynsiä, Piippo neuvoo.

Valkosipuli parantaa myös maksan ja sapen toimintaa sekä suojaa maksaa myrkyiltä ja vapailta radikaaleilta.

Professori Sinikka Piippo kertoo, että valkosipuli ehkäisee syöpää paremmin kuin muut sipulit. Yli 20 valkosipulin yhdistettä on tutkittu syövän torjunnassa. Ainesosista tärkeimpiä ovat diallyylidisulfidit, jotka lisäävät syöpäsolujen itsetuhoa.

-Valkosipulin on todettu vähentävän mm. peräsuoli, paksunsuoli-, maha-, rinta-, eturauhas-, ruokatorvi-, iho- ja aivosyöpien esiintymistä. Diallyylidisulfidi vähentää mm. mahasyöpäriskiä puolella, ja peräsuolisyöpää jopa enemmän.

-Diallyylidisulfidi vähentää myös syöpäsolujen kykyä tuottaa valkuaisaineita, jotka tekisivät niistä vastustuskykyisiä kemoterapialle, Piippo toteaa.

Valkosipuli tehoaa myös ruoansulatushäiriöihin ja ilmavaivoihin.

-Valkosipuli vähentää käymis- ja mätänemisprosessia suolistossa ja suojaa sieni- ja hiivainfektioilta. Se torjuu suolistotulehduksia estämällä patogeenisten bakteerien kasvua tuhoamatta suoliston omaa luonnollista bakteerikantaa, sanoo Piippo.

Pitkäaikaisina kuureina valkosipulin uskotaan parantavan myös henkistä terveyttä.

-Se saattaa lievittää masennusta, stressiä, hermostuneisuutta sekä auttaa väsymykseen ja keskittymisvaikeuksiin.

 

Lue myös:

Ulkoisesti ja sisäisesti

 

 

Alkuperäinen juttu: Luontaisterveys-lehti, www.karprint.fi

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat