Univaikeudet kuriin kotikonstein

Pitkään jatkuneet univaikeudet lisäävät riskiä sairastua vakavasti.

Syksyn pimeys ja uudet haasteet saattavat vaikeuttaa nukahtamista ja huonontaa unen laatua. Uni on ihmiselle elintärkeää, sillä unessa paitsi lepäämme, myös omaksumme päivällä oppimamme asiat. Univaikeuksiin kannattaakin tarttua heti.

– Uni- ja nukahtamisvaikeuksia ei kannata missään nimessä sietää kuukautta pidempään, painottaa unitutkija, dosentti Tarja Stenberg Helsingin yliopistosta.

Univaikeuksia voi hoitaa aika pitkälle kotikonstein. Ensimmäisiä hoitokeinoja ovat monipuolinen ruoka, liikunta ja ennen kaikkea säännöllinen vuorokausirytmi.

– Omasta unentarpeestaan kannattaa pitää kiinni. Illalla ennen nukkumaanmenoa rauhoitutaan eikä lähdetä esimerkiksi juoksulenkille. Yöllä vessaan mennessä ei aktivoida aivoja kirkkailla valoilla, vaan kuljetaan hämärässä, Stenberg neuvoo.

Mielialan lasku on ensimmäinen oire univaikeuksista. Jokainen aikuinen tunnistaa huonosti nukutun yön oireet: yleisfiilis on ärtynyt, keskittymiskyky heikko, keskellä päivää väsyttää, muisti katkoo ja pirteys ja iloisuus ovat kadonneet.

Univaikeuksien jatkuessa oireet pahenevat.

– Univaikeuksien oireet ovat erittäin vakava asia liikenteessä, Stenberg muistuttaa.

Stenberg kehoittaakin univaikeuksista kärsivää hakeutumaan hoitoon riittävän ajoissa. Unilääkkeet ovat yleensä lääkäreiden suosittelema ratkaisu unettomuuskierteen katkaisuun.

Luontaislääkkeistä unettomuuden hoitoon käytetään unihormoni melatoniinia, jota saa taplettina apteekista ja yöllä lypsetystä yömaidosta. Luontaistuotekauppiailla on myynnissä myös tryptofaaniaminohapoa, joka lisää unta säätelevää serotoniinivälittäjäainetta.

Huonot unet altistavat sairauksille

Välittömien oireiden lisäksi univaikeuksilla on pitkäaikaisempia seurauksia.

– Tämänhetkisten tutkimusten mukaan aikainen kuolevuus, lihavuus, 2-tyypin diabetes ja sydän- ja verisuonitaudit ovat yleisempiä heillä, jotka nukkuvat vähän. Toisaalta samankaltaisia tuloksia näkyi myös liikaunisilla, Stenberg valottaa.

Pieniä univaikeuksia ei kannata kuitenkaan säikähtää. Varsinkin stressitilanteissa unet saattavat heikentyä hetkeksi, mutta loppuelämän seurauksia niistä tuskin tulee.

– Elämän vaikeudet heijastuvat uniin. Stressitilanteessa on tärkeää selvittää itselleen, mikä elämässä on huonosti, mikä asia rassaa. Jo stressaavien syiden selvittäminen ja poistaminen palauttavat usein yöunet.

Säännöllisen vuorokausirytmin nimiin vannova Stenberg pitää vuorotyötä riskinä, sillä säännöllisesti öitä valvovalla vuorokausirytmi muuttuu jatkuvasti. Vuorotöiden lisääntyminen on huono kehityksen suunta.

– Yhteiskunnassamme ei arvosteta unta. Jokaisen olisi tärkeää saada nukkua tarpeeksi ja oikeaan aikaan, siksi esimerkiksi lasten koulujen pitäisi alkaa yhdeksältä eikä kahdeksalta.

Lue lisää:

Sikeä uni tryptofaanilla

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat